Årets julklapp: grävskador på ledningar minskar

Syftet med Grävallvar är att minska skador på ledningar. Grävallvar är ett samarbete mellan inblandade parter som nätägare, entreprenörer och myndigheter. Glädjande nog har grävskador minskat sedan projektet startade för snart tre år sedan.

– Det är glädjande att vi nu kan se att skadorna sjunker för andra året i rad, säger Roger Lundgren som är projektledare för Grävallvar.
– På de viktigaste ledningarna har skadorna minskat med mer än 25 procent jämfört med 2018, summerar Roger.

Se filmen “Hur gör jag bäst för att undvika grävskador när jag gräver?”

 

Ledningsanvisning och dialog bästa skyddet

Att alltid begära ledningsanvisning på ledningskollen.se och ha en bra dialog mellan entreprenör, utsättare och/eller nätägare är det viktigaste skyddet mot grävskador.
– Det här är så viktigt att vi satsar mycket på information som ska vara lätt att ta till sig, berättar Roger.

Peter Nordlund besöker företag

Grävallvars kommunikatör, maskinentreprenören Peter Nordlund, fortsätter sina besök hos företag under vintern då det är lågsäsong för grävarbeten.
– Frågan engagerar, det märker vi, säger Roger.

Kunskapsbank och filmer ger svar på frågor

Under 2019 har webbsajten gravallvar.se utvecklats med en kunskapsbank och en filmbank för att du som gräver ska hitta svar på alla frågor kring planering, projektering, tillstånd, ledningsanvisning, kommunikation och själva grävarbetet.
TILL KUNSKAPSBANKEN

Många visar ansvar – gör det du också!

På hemsidan har många entreprenörer redan skrivit under på de viktigaste åtgärderna för att förebygga grävskador. Vi vill förstås att fler skriver på och visar att de tar ansvar för att undvika skador.
– Alla tjänar ju på det, avslutar Roger.
Skriv på här

God jul och gott nytt år!

Med minskade grävskador och lättillgänglig information önskar Grävallvar dig och dina medarbetare en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Dela med dig eller skriv ut:

Hjälp till att sprida kunskapen!

Vem vill du ska bli medlem i Grävallar?
Grävallvar